Antecedents històrics
La primera notícia sobre un orgue a l’església de Montesa es podria remuntar a finals del segle XV o als primers anys del XVI, doncs l’any 1539, quan els jurats de la vila van encarregar als orgueners navarresos Pedro i Gaspar de Orna la construcció d’un nou orgue per a la parròquia, al contracte s’especifica que l’instrument costaria noranta-sis lliures «e lo orgue que de present tenim en dita església».
Aquell instrument degué funcionar fins a finals de segle, doncs en la visita pastoral de 1592, s’ordenà als jurats la construcció d’un de nou.
Així, en 1596 es va encarregar un orgue a l’orguener Agustí Comalada, que van col·locar a l’antiga església, damunt la capella de la Puríssima Concepció, on va romandre fins l’enderrocament d’aquell temple a finals del segle XVII.
L’església actual, construïda entre els anys 1693-1702 damunt el solar del temple anterior, no va comptar amb orgue fins ben entrat el segle. Potser el deute contret en les obres, amb l’afegit de la Guerra de Successió, van ajornar la seua fabricació.
L’11 de novembre de 1743, Martín de Usarralde Letegui, orguener d’origen navarrés aveïnat a València, va signar al castell de Montesa una escriptura per la qual es comprometia a fer un orgue per a l’església parroquial. Es va acabar per a la festa de la Mare de Déu de l’Assumpció del 1744, i d’acord amb el contracte, havia de tindre les característiques següents:
«Capitulación para el órgano que se intenta fabricar en la yglesia de Nuestra Señora de la Asumpción
de la villa de Montesa
Primeramente, 1, un flautado mayor de entonazión de doze palmos, todo de me[ta]l, repartido en castillos a la cara de la caxa que se le diere en traza al factor arquitecto, son caños quarenta y siete. 47.
2. Íttem, un flautado violón, los diez baxos de madera y los restan[te]s de metal, unísonos al mayor, son caños quarenta y siete. 47.
3. Ítem, una octava de metal, todo a las dos mano[s], [s]on caños quarenta y siete. 47.
4. Ítem, una dozena de metal, son caños quarenta y siete. 47.
5. Ítem, una qui[nz]ena de metal con 19, son caños noventa y quatro. 94.
6. Ítem, [un] lle[no] que constará de [quatro] caños por tecla, su guía en 22ena d[o]blada con sus co[m]puestas y reiteracio[nes] a lo // [fol.1v.] moderno, son caños ciento ochen[t]a y oc[h]o. 188.
7. Ítem, una címbala de quatro caños por tecla, [u]na en 22ª, dos en 26ª y otra en 29ª, son caños ciento och[e]nta y ocho. 188.
Nazardos
8. Ítem, un nazardo en dozena de metal, de las dos manos, son caños quarenta y siete. 47.
9. Ítem, un nazardo en 15ª de metal, de las dos manos, son caños quarenta y siete. 47.
10. Ítem, un nazardo en diez y setena de metal, de las dos manos, son caños quarenta y siete. 47.
Mano derecha
11. Ítem, una corneta magna de siete caños por tecla, con su secretillo aparte, que suban conductos del secreto mayor en la elevación más conveniente al puesto y lugar, caños 168.
12. Ítem, un registro de clarines de mano derecha, que tendrá su asiento a la cara a testa del secreto mayor, con tablón acanalado en una orden, con todo lo conven[ie]nte a dicho registro, son caños veinte y quatro. 24.
13. Ítem, un registro de baxoncillos de mano hizquierda, que ocupará en línea orden con los clarines en el mismo tablón a la testa del secreto mayor, con todo lo co[n]veniente, son caños veinte y tres. 23.
14. Ítem, un registro de trompetas reales de las dos manos de metal, acomodadas dentro de la caxa en el secreto mayor, a donde bien le pareciere al factor organero, que estén de modo que se puedan afinar con facilidad siempre que fuere menester, son caños quarenta y siete. 47.
15. Ítem, dos timbales, uno en delasolre y otro en alamire, de madera, con sus movimientos a los dos pies, son caños quatro. 4.
16. Ítem, se advierte que toda la cañutería arriba expresada [ha] de ser de metal de estaño, con sola la tercera parte de mezcla de plomo, dados de voz iguales, con entereza, sin cascabelear. Y así mismo que tenga toda la cañutería a[qu]ellas voces que l[e] corresponde a la magnitud de ella, y [a] los registros de lengua se advierte que las canales y l[e]nguas sean de latón del grueso que le corresponde a ca[d]a una, con l[o]s muelles y templadores de ylo de yerro.
Maderas
17. Ítem, un sec[r]eto de m[a]dera vieja, con quarenta y siete canales rebaxadas a lo moderno, con sus tapas y registros […] según // [fol.2] pide el arte, con sus bentillas y tirantes a lo moderno, para
que no se perciba el ayre por el menor resquicio.
Un teclado con las uñas de las blancas de hueso y las negras de éva[no], con todo lo necesario a los movimientos del teclado.
18. Ítem, ocho contras de madera, su entonación de doze palmos, abiertas con su secretillo aparte junto con los timbales y los movimientos a los pies y tres fuelles con lo largo y ancho que pide en su proporción la cañutería ar[riba] dicha.
Y para que no aya duda en lo que fuere necesario para dicho órgano, no se pone por menudo pieza por pie[za] […], que el factor estará obligado a cumplir en el todo […].
Fecha en la Casa Abadía de dicha v[i]lla de M[ontesa], al primero día del mes de enero de mil setecientos quarenta y quatro años, siendo presentes por testigos Ju[a]n Ballester y Pasqual Ballester, de dicha villa de Montesa, vecinos».
Font: Arxiu del Regne de València, Protocols Notarials, sign. 2039.
Edit: CERDÀ i BALLESTER, Josep: «Els orgues de Montesa. Els contractes de 1539, 1596 i 1744», en Archivo de Arte Valenciano, núm. XCVI (2015), pp. 90-93.
El que no pogué destruir el terratrèmol de 1748 ho aconseguiren els excessos de la Guerra Civil en 1936, quan l’orgue va perdre els tubs i el teclat. Amb tot, es van conservar intactes les peces fonamentals: els secrets, i la caixa barroca original.
Amb els elements que se salvaren, junt amb el contracte -que vam tindre la sort de trobar en un protocol notarial conservat a l’Arxiu del Regne de València-, podíem fer una restauració amb les màximes garanties.
Així, gràcies a les subvencions aportades per la Diputació de València, en 2001 vam iniciar la restauració a càrrec de l’empresa d’orgueneria Berenguer & Díaz, mentre que de la caixa barroca es va ocupar un equip d’especialistes en materials lignaris de la Universitat Politècnica de València.
L’orgue es va inaugurar amb un concert del Dr. Vicent Ros el 9 de març de 2002.
[Articles diversos sobre l’orgue i programes dels concerts, en aquesta mateixa web: Arxiu / Altres publicacions L’orgue / El órgano ]
Descripció tècnica
L’orgue consta d’un teclat de huitena semi curta (47 notes) partit entre el do 25 i do#26. La zona esquerra correspon als baixos i la dreta als tiples. En els baixos falten el do# 2 i el re# 4.
Compta amb 1.165 tubs, dels quals 22 són de fusta. El metall utilitzat és una mescla d’estany i plom: estany al 70% per a la frontera, 60% a la batalla, trompeta real i resta de principals (talla estreta) i al 40% per als nasards (talla ampla), corneta i tapats (violó).
Registració
Mà esquerra (baixos) Mà dreta (tiples)
Címbal Clarins
Baixó Trompeta real
Ple Címbal
Trompeta real Corneta
Claró Ple
Nasard en 17ª Nasard en 17ª
Quinzena Claró
Nasard en 15ª Nasard en 15ª
Dotzena Dotzena i 15ª
Nasard en 12ª Nasard en 12ª
Octava Octava
Violó Violó
Flautat Flautat major
9 pises de pedal: contres de 13 i tambor
Està afinat en temperament desigual, sis cinquenes a 1/6 de coma pitagòrica i 6 cinquenes justes.
Diapasó: aproximadament un to baix (to natural de capella) la=392 hz.
Pròxims concerts
Octubre / desembre 2024
https://www.museumontesa.com/wp-content/uploads/2024/09/a3-montesa-2024-alta.pdf
Gravacions disponibles a Youtube
Vicente Martín i Soler (València, 1754 – Sant Petersburg, 1806)
Sonata in C -obertura de Una cosa rara– / Arturo Barba, orgue
https://www.youtube.com/watch?v=LuUw9MM4-jQ
Matthias Weckmann (Niderdorla –Turingia–, 1616 – Hamburg, 1674)
Canzon in d (III) / Arturo Barba, orgue
https://www.youtube.com/watch?v=HbHNSTxu8_M
Juan Sebastián (València, c. 1628-1639)
Tiento de segundo tono, por gesolreút / José Carretero, orgue
https://www.youtube.com/watch?v=FJ_bcchuFuY
Discografia:
Ab llicència o sens ella.
Els villancets en valencià de Pasqual Fuentes (1721-1768)
La mà de Guido, 2018
Música Trobada
Francesc Valldecabres, director
Arturo Barba, orgue (pistes 1, 8 i 15)
Joan Cabanilles, la música d’un temps
Assisi producciones, 2011
Música Trobada
Francesc Valldecabres, director
Carlos García-Bernalt, orgue
Martín y Coll
Enchiriadis, 2010
La Dispersione
Joan B. Boïls, director
Ignasi Jordà, orgue (pistes 1, 3, 7, 14, 21, 29, 32 i 35)
Un mosaic sonor a través de la guitarra,
el violí i els orgues de Montesa (1744),
Benifaió (1958) i Alfara del Patriarca (1999)
Gadinet Music, 2008
Vicent Ros, orgue